Coöperatieve interactie voor
gezondheid en vitamine B12

Vitamine B12

Er is nog te weinig bekend hoe een tekort aan de essentiële lichaamsstof vitamine B12 gezondheidsklachten veroorzaakt.

Gezondheidsklachten

Lichamelijk ongemak

Vitamine B12 heeft op veel systemen in het lichaam invloed. Een tekort uit zich bij iedereen anders. De één heeft met name last van vermoeidheid, tintelingen, geheugenverlies en spierkrampen. De ander heeft problemen met concentratie, bloedarmoede, menstruatieklachten of depressiviteit. Wel zijn er klachten die vaker voorkomen. Dit zijn vermoeidheid, psychische problemen, neurologische klachten, een ontstoken of dikke tong, het koud hebben en verlies van eetlust.

Lastige diagnose

Een tekort aan vitamine B12 ontstaat sluipend. Het kan jaren duren voordat de klachten zich ontwikkelen en voordat deze ernstig worden. Vaak wordt een vroegtijdige diagnose gemist door de vaagheid van de klacht. Ook hebben veel klachten overlap met andere aandoeningen. Alleen afgaan op bloeduitslagen om de diagnose aan te tonen of uit te sluiten is onjuist gebleken. De fout wordt vaak gemaakt dat een mogelijke diagnose wordt uitgesloten, als de bloedwaarden ‘normaal’ zijn. Wat normaal is voor de één, hoeft absoluut nog niet normaal te zijn voor de ander.

Voor goede gezondheid

Essentiële voedingsstof

Vitamine B12 is essentieel voor, onder andere,  de gezondheid van uw zenuwstelsel, uw immuunsysteem, uw hart-en vaatstelsel en uw maag-darmstelsel. Is er niet voldoende vitamine B12 aanwezig in uw lichaam, gaan deze systemen minder goed werken, met allerlei problemen en klachten als gevolg.

Oorzaken voor tekort

Er bestaan meerdere oorzaken voor een tekort aan vitamine B12:

  • een verminderde inname van vitamine B12, bijvoorbeeld geen of te weinig dierlijke producten in de voeding;
  • een gestoorde opname d.w.z. het lichaam neemt vitamine B12 niet op;
  • aangeboren stoornissen in de stofwisseling;
  • overige oorzaken zoals bepaalde medicijnen.

Meer kennis nodig

Voedingsgewoonte

We zijn afhankelijk van vitamine B12 in onze voeding. Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivel en in plantaardige producten waaraan B12 is toegevoegd. Mensen die geen dierlijke producten eten, lopen een verhoogd risico op een vitamine B12-tekort. In praktijk is het inzicht in hoe en wanneer getest dient te worden nog gering.

Balans vitamine B12

Vitamine B12 heeft normaliter een voorraad in uw lichaam. Die voorraad is voldoende voor minimaal 3 jaar tot soms wel 10 jaar. Als de voorraad opraakt, gaat de bloedwaarde dalen en ontstaat een tekort. Een vitamine B12-tekort ontstaat niet van de één op de andere dag, en het kan langere tijd duren voordat de balans is hersteld. Er is nog te weinig bekend over wat er precies gebeurt en waarom de verschillen tussen mensen zo groot zijn.

Doe ook mee aan B12-onderzoek

Coöperatie Vitamine B12 - 4MedBox organiseert een uniek breed (bevolkings)onderzoek naar hoe en waarom vitamine B12-tekorten ontstaan. Naast meer inzicht voor uw gezondheid zijn er financieel aantrekkelijke vooruitzichten.

Wilt u ook deelnemen? Meld u dan aan en profiteer ook van de overige voordelen van het lidmaatschap (niet gratis).

U kunt uw interesse aangeven door uw gegevens via het aanmeldingsformulier opsturen.

U doorloopt een aantal stappen tot u kunt deelnemen.

Informatiebronnen

Bijgaand, een korte lijst voor hen die meer online willen lezen over vitamine B12 en gezondheid. De informatiebronnen staan hier neutraal zonder voorkeur of waardeoordeel vermeld.
Ontbreekt er volgens u een belangrijke verwijzing (link), dan kunt u deze doorgeven aan de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.van Vitamine B12 - 4MedBox. Bij voorbaat dank.

presentataie
(mede aanleiding tot
Vitamine B12 - 4MedBox)
informatie voor patienten
Logo B12 Institute
expertisecentrum
Pernicious Anaemia Society
open source informatie

Vitamine B12 - 4MedBox

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • n.n.b.

  • Kanaalpark 157, 2321 JW Leiden


© 2020 SAMENZICHT Consultancy en 4MedBox BV

Ontwerp en vormgeving door SAMENZICHT Consultancy